,,Analogiškai įrengto centro Lietuvoje kol kas nėra”

„Sirin Development“ ir „Energus“ kelius suvedė dar prieš tris metus iškilę energetinio efektyvumo klausimai, nes jau tada „Sirin Development“ buvo suinteresuota mažinti išlaidas už energijos sąnaudas savo valdomuose NT objektuose. Pirminiai projektai ir jų rezultatai tenkino abi puses, todėl bendradarbiavimas plėtojosi ir mums buvo patikėta pilnai įdiegti inžinerines sistemas naujajame sunkiasvorių automobilių aptarnavimo centre.

Projektas buvo savotiškas iššūkis, nes teko atlikti tai, ką dažniausiai daro atskiros įmonės. „Patiems atlikus visų inžinerinių sistemų – elektros tinklų, procesų valdymo ir automatizavimo, silpnų srovių – įrengimo darbus mums buvo lengviau įgyvendinti energetinio efektyvumo idėjas ir pasiekti maksimalų rezultatą“, – sako ,,Energus” vadovas P. Šidlauskas. Naująjį sunkiasvorių automobilių aptarnavimo centrą nesunkiai ir naudingai valdyti bus galima išmaniųjų sistemų pagalba. Užsakovas investavo į modernią dispečerizaciją, kurios dėka galima sekti techninius įvykius, laiku aptikti gedimus ar sistemų darbo trikdžius (pvz. per didelį elektros energijos suvartojimo šaltinį, nepakankamą anglies dvideginio šalinimą ir pan.). Centre įdiegtos specialios aplikacijos, garantuojančios didesnį valdymo saugumą. Visos pastate įrengtos sistemos (šildymo, vėdinimo, oro kondicionavimo, santechnikos, elektros, kompiuterinio, silpnų srovių magistraliniai tinklai )buvo integruotos į vieną energijos valdymo sistemą, per kurią galima ne tik valdyti visus įrenginius, bet ir stebėti jų veikimo būseną ir energijos sąnaudas. Prie sistemos galima prisijungti per internetą iš bet kurios pasaulio vietos tiesiog per interneto naršyklę, esančią mobiliajame įrenginyje ar kompiuteryje.

Kalbant apie energetinį efektyvumą, konkrečios sistemos atsipirks per 3-4 metus.

Naujasis A energetinės klasės sunkiasvorių automobilių aptarnavimo centras išsidėstęs 6.47 ha bendro ploto sklype. Trijų aukštų pastatas užima 8915 kv.m. Suplanuotas ne įprastas transporto aptarnavimo padalinys, o toks, kuris galėtų efektyviai valdyti kaštus, turėtų atsinaujinančių šaltinių ir kitų energetiškai efektyvių sistemų, būtų patogus darbuotojams ir taptų patraukliu nekilnojamojo turto vienetu NT verslo prasme. „Kiekvienas užsakovas nori, kad jo objektas naudotų kuo mažiau elektros ar šilumos energijos, kad galima būtų nesunkiai kontroliuoti savo ūkį, pagal poreikį reguliuojant apšvietimą, vėdinimą ir kitas sistemas“, – kalbėjo „Sirin Development“ vadovas, L. Kuzavas.

Plačiau:

estructum.lt